Rolex Learning Centre at Lausanne University #scil

We had heard about the unique design of the Rolex Learning Centre at Lausanne University.

“to build a university where traditional boundaries between faculties are replaced by a spirit of collaboration; a campus designed in such a way that mathematicians and engineers may meet spontaneously with neuroscientists and microtechnicians to envision new technologies that improve everyday life; a campus that is open and welcoming to the public.” Ref

The developing trend in the tertiary sector is to facilitate a multi-disciplinary approach. The development of a space like this, without physical barriers, helps to dismantle philosophical barriers.

Looking at the footprint of the building, it is like a large undulating rectangle, with holes punched in it.

20120302-220737.jpg
Inside it feels like a park, with hills and risers, walking in curves instead of straight lines.20120302-222737.jpg

20120302-220910.jpg
From most places you can see in several directions, with glass giving internal and external views. Collaborative working spaces are made of glass. Everyone is visible across the space.

20120302-221049.jpg

20120302-221143.jpg
Scattered around the curves of the building are students, taking up positions on beanbags. Most working, some sleeping. While there are designated desks for silent work, many students take advantage of find a place around the curves.

20120302-221346.jpg

20120302-221405.jpg

20120302-221606.jpg
The Centre also provides meeting and social spaces for the students.

20120302-222003.jpg

20120302-222037.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s